Recursos i eines per impulsar les Comunitats Energètiques

El mes de maig passat, junt amb altres sis cooperatives dels sectors de la tecnologia, l’energia i la gestió de l’economia social comunicàvem el naixement d’una aliança per impulsar les Comunitats Energètiques. Avui us compartim els primers resultats d’aquesta intercooperació i les pròximes passes previstes.

Recursos 

Fruit de l’experiència d’aquests últims mesos acompanyant diverses Comunitats Energètiques arreu del territori, hem elaborat les següents guies temàtiques per ajudar a conèixer millor què són, els seus objectius, funcionament i casos reals. Esperem que us puguin ser d’utilitat: 

Guia 1. Què són les Comunitats Energètiques 

Són entitats jurídiques basades en la participació oberta i voluntària, autònoma, sense ànim de lucre i amb la finalitat d’impulsar la transició energètica transformadora al seu entorn. Descarrega la guia si vols conèixer més aspectes bàsics i les seves principals funcions. 

Guia 2. Com iniciar una Comunitat Energètica

Les fases per començar una Comunitat Energètica, contemplant tant la dimensió comunitària com la dimensió energètica. El seu disseny i constitució dins l’economia social ha de ser un procés participatiu, obert, democràtic i d’empoderament comunitari, d’acord amb les necessitats dels agents participants i del territori. 

Guia 3. Mobilitat elèctrica compartida

Les claus per a una bona implementació de la mobilitat elèctrica compartida en Comunitats Energètiques. Aprofundir en els tipus d’usos i de públics als quals es pot donar servei i conèixer les diferents configuracions que es poden donar i els passos a seguir per a la posada en marxa d’aquests serveis de mobilitat. 

Guia 4. Generació d’energia elèctrica renovable

Les diferents modalitats d’autoproducció col·lectiva per a la generació d’energia renovable en el marc de les Comunitats Energètiques. Hi trobareu també una proposta de participacions econòmiques i repartiment energètic i els principals models de generació com són l’associatiu, l’escolar, el municipalista o l’industrial, entre altres.

Guia 5. Tres casos pràctics

De l’experiència d’acompanyar diverses Comunitats Energètiques al territori n’hem identificat sis models diferenciadors. En aquesta guia aprofundim en tres d’aquests models amb un cas pràctic per a cadascun: modalitat rural (Comunitat Energètica de Mediona), modalitat industrial (Comunitat Energètica del Polígon de Bufalvent) i modalitat urbana privada (Comunitat Energètica Vilanoveta).

Guia 6. Formes jurídiques

Els detalls del marc legal, les diferents formes jurídiques possibles per a la constitució d’una Comunitat Energètica i les seves implicacions.

Plataforma en fase beta

Estem treballant en una plataforma digital perquè la ciutadania, l’administració pública i les entitats i empreses puguin crear i gestionar Comunitats Energètiques amb els valors de l’economia social.

Actualment, ens trobem en fase de proves (beta) i començarem a testejar el funcionament i els serveis amb algunes de les Comunitats Energètiques que hem acompanyat els darrers mesos i que ja estan actives o en fase de construcció. Us informarem tan aviat com acabi aquesta fase de proves i la plataforma entri en funcionament. 

La plataforma està formada per diferents elements: 

Web pública

L’espai per sensibilitzar i donar a conèixer les Comunitats Energètiques que estiguin utilitzant la plataforma: www.somcomunitats.coop. A part de trobar-hi les sis guies mencionades anteriorment i un llistat de respostes a les preguntes més freqüents, hi ha també un mapa per explorar les diverses comunitats i que permet accedir a una pàgina amb més informació per a cadascuna d’elles.

Accedeix al web >

Oficina virtual

L’eina a través de la qual es podrà gestionar tant la dimensió comunitària com l’energètica de la Comunitat Energètica. Permetrà afegir i gestionar els diferents membres amb la seva diversitat de rols, gestionar els serveis energètics, proveïdors i mòduls de coordinació adaptats a cada situació. Serà d’utilitat tant per als membres de la comunitat com per a les persones administradores de Comunitats Energètiques.  

Sistema de planificació de recursos (ERP) 

El programari que serveix de base per al funcionament dels processos digitals de la plataforma i permet estandarditzar bases de dades energètiques amb protocols oberts. Està desenvolupat amb programari lliure, col·laboratiu i en contínua evolució. Serà d’utilitat per a les persones administradores d’una Comunitat Energètica i per a les entitats o “coordinadores de comunitats” que agrupin la gestió de múltiples Comunitats Energètiques. 

L’aliança

La intercooperació és una peça clau per continuar desenvolupant el projecte i són molts i diversos els aprenentatges que estan sorgint d’aquest treball en xarxa. A continuació us deixem aquest vídeo que hem preparat per donar visibilitat a les diferents entitats que conformen aquesta aliança i que en l’actualitat implica més de 50 persones, a les quals volem agrair des d’aquí que estiguin o hagin estat col·laborant d’una manera o altra per tirar endavant el projecte:

Impulsem les Comunitats Energètiques des de l’economia social perquè estem convençudes que la transició energètica no és només la descarbonització del sistema actual, sinó que hem de descentralitzar el sistema de generació energètica, democratitzar l’accés i el consum energètic, apostar per una propietat col·lectiva i no deixar fora a ningú. Un dels propòsits és també que aquestes comunitats puguin compartir l’organització i la producció de més recursos a part de l’energia (com l’alimentació, l’habitatge i les cures), generant impactes positius a escala local arreu del territori.

Nou projecte Singulars

Per a l’execució del projecte “Impuls a les Comunitats Energètiques a Catalunya” en el qual, entre altres accions, s’ha treballat en l’elaboració d’aquests recursos i eines, hem rebut el suport i finançament del Programa d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, dins del marc de Projectes Singulars 2021-2022. 
Aquest any ens hem tornat a presentar totes set entitats en un projecte d’intercooperació i, com es va anunciar el mes passat, hem estat un dels tres Projectes Singulars estratègics per al cooperativisme. L’objectiu d’aquest nou projecte Singulars presentat és posicionar el sector cooperatiu català com un actor clau per assolir la transició energètica, apostant per les Comunitats Energètiques com un instrument decisiu per transformar el model energètic actual cap a un model 100% renovable, inclusiu, democràtic i de propietat col·lectiva.

Aquest projecte està promogut i finançat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

1a Trobada de Comunitats Energètiques de l’Economia Social